2013. október 20., vasárnap

Esküszöm, ma az utolsó a témában!

...de ha már így bele merültünk a tökölődésbe, bemásolok egy szuper, új infót!

Egy ismerősöm, D. Nagy Ildikó osztotta meg velem a tudását, amit ismételten köszönök, mert nagyon örültem neki!

Maga a "hír" a következő:

"Manapság a töklámpás készítését sokan az angolszász és amerikai ünnephez, „Halloween”-hez  kötik, pedig a tökfaragás Magyarországon is régi hagyomány.

Olyannyira régi, hogy az első erről szóló történet egészen Salamon, Árpád-házi királyunk idejébe nyúlik vissza, aki trónviszályban állt unokatestvéreivel: Gézával, illetve annak halála után Lászlóval.

1081-ben Salamon ugyan elismerte Lászlót, mint magyar királyt, cserében megtarthatta királyi címét és László udvartartást is rendelt mellé, Salamon azonban a királyi udvarban is terveket szőtt a trón visszaszerzésére.

Ezek után László biztonsági okokból a visegrádi vár tornyába záratta.

Az őröknek parancsba adták, hogy sötétedés után töklámpásokkal világítsák ki a tornyot, hogy éjszaka is szemmel tarthassák a rabot.
A különleges „fáklyák” azonban nemcsak a vár foglyát világították meg, hanem a Dunán közlekedő hajósoknak is támpontul szolgáltak.

Innen ered a mondás: „fénylik, mint Salamon töke”.

Az eredeti vár, ahol a király egykor raboskodott, sajnos nem maradt fenn, viszont romjainak köveiből építtetett új várat IV. Béla a tatárjárás után.
A jelenleg is meglévő Salamon-torony egykori királyunk emlékét őrzi."

Olyan fura, hogy ezt a szólást ezer éve ismerem, de igazából soha nem gondolkoztam el rajta,mit is jelenthet igazából, vagy miből ered...

Hát tessék, itt a megfejtés!
Igaz a mondás a holtig tanuló csuhásról... ;)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése